AUDITION – MIXAD

OBS – bokar du dig till AuditionKursen ska du inte boka dig till Audition – den ingår.

Auditionkurser i juni

Auditionkurs 1 – 12/6 & 13/6 12:00-13:15  – 14/6 17:15-18:30

Auditionkurs 2 –  12/6 & 13/6  13:15-14:30  – 14/6  18:30-19:45

Auditionkurs 3 –  12/6 & 13/6  14:30-15:45  – 14/6  19:45-21:00

Audition i juni

Audition 1 – 16/6 17:15-19:15

Audition 2 –  15/6 17:15-19:15

Audition 3 – 15/6 19:15-21:15

Auditionkurser i augusti

Auditionkurs 1 – 23/8 – 25/8 17:00-18:15

Auditionkurs 2 – 11/8 – 13/8 17:00-18:15

Auditionkurs 3 – 11/8 – 13/8 18:15-19:30

Audition i augusti

Audition 1 – 26/8 17:00-19:00

Audition 2 – 14/8 12:00-14:00

Audition 3 – 14/8 14:00-16:00

 

Du som söker utan att ha gått kursen:
Om man inte har möjlighet att komma på Auditionkursen, ska man visa upp en egen dans, men man får INTE visa en koreografi från den senaste terminen. Då har man haft en hel termin på sig att träna på den jämfört med de som faktiskt gått kursen och ”bara” fått träna på koreografin under kortkursen.

Vi delar in de Mixade Auditionkurserna/Audition utifrån vilken kurs du söker till:
Audition/Kurs 1Jazz 1Förb. SpecCommercial 1Contemporary 1
Audition/Kurs 2Jazz 2Spec 1 & 2Commercial 2Contemporary 2
Audition/Kurs 3Jazz 3Spec 3Commercial 3Contemporary 3

  Audition

Inför varje termin har vi audition till våra högre nivåer. De högre nivåerna är för de elever som är oerhört dansmotiverade och som kanske kommer att sluta dansa om de inte får nya utmaningar och får möjligheten att dansa med elever på samma nivå.
De som är nybörjare/fortsättare behöver självklart inte gå på audition för att få dansa hos oss – då är det först till kvarn som gäller.
Denna audition är till för att kunna nivågruppera eleverna – att gruppen man hamnar i varken är för lätt eller för svår. Det viktiga är att man kan dansa och utvecklas i den takt som passar bäst för en själv. Olika individer utvecklas olika snabbt i olika åldrar och tyvärr kan det vara svårt att hela tiden vara på samma nivå som bästa kompisen.
Vi försöker se till att varje grupp på de högre nivåerna är så jämn som möjligt.
Tyvärr händer det att barn blir ledsna, när de inte får det besked de hoppats på och kompisar får kanske dela på sig. Vi behöver hjälp av er föräldrar att förbereda barnen, så att det blir en rolig erfarenhet, istället för en ledsam. Man bör se audition som en lektion man kan lära sig något på och att den i sig är något roligt.
Det bästa sättet att förbereda sig inför audition är att gå vår förberedande kurs – Auditionkursen – där man får specialträna de moment som är viktiga för att klara audition.
Vi kommer alltid att uppmuntra folk att söka eftersom erfarenhet är utvecklande och för att det är bra att vänja sig vid audtions. Dock har många bråttom uppåt och saknar lite självinsikt. Det är självklart individuellt huruvida man klarar av att få ett nej gång på gång men kanske kan man ”bespara” ett och annat nej om man rådfrågat sin lärare först: Hur har närvaron sett ut? Är det rimligt att söka sig uppåt om hen missat 1/3 av föregående termin? Osv.
DESSA KURSER KRÄVER AUDITION
Jazz 1, 2, 3
Förberedande Specialen
Commercial 1, 2, 3
Street 1, 2
Specialen 1, 2, 3
Contemporary 1, 2, 3
Disco M

Hur går det till?

Minimikrav för att det ska vara värt att ens komma på audition:
Man ska ha fyllt 10 år och ha gått på en F nivå tidigare (fortsättningsnivå) – i någon slags dansstil. I undantagsfall kan en yngre elev bli inbjuden till audition av en lärare.
Innan man anmäler:
Innan man anmäler barn till att komma på audition så är det bra om man tar sig en funderare på varför man tycker att det är dags för ens barn att genomgå en audition. En del kommer av fel skäl och det brukar sluta i tårar. Det är också viktigt att föräldrarna kan klara av att ta ett nej – om det blir ett nej, för annars förstärks den negativa upplevelsen av att föräldern är upprörd och barnet känner sig ”misslyckad”. Vi gör allt vi kan vid samtalet om beskedet för att stärka barnet som inte kommer in till nivån det söker till och uppmuntrar med tips och råd. MEN – vi behöver hjälp av er föräldrar.
Det är också viktigt att man känner att man har förtroende för juryn när man släpper iväg sitt barn till en audition och att man litar på att de kan sitt jobb. Vår Jury har gemensamt väldigt mycket erfarenheter av auditions, både för att de alla har varit på den ”utsatta” sidan själva som dansare och det glömmer man aldrig. Med det minnet i behåll försöker vi göra våra auditions till en så rolig upplevelse som möjligt och vi låter aldrig eleverna utföra moment en och en, utan alltid i grupp, för att man inte ska känna sig så utsatt.
Vi tillåter heller inte publik överhuvudtaget under audition.
Frågor som vi vill att ni föräldrar tar upp och diskuterar med era barn/ungdomar är följande;
* Klarar barnet av att ta ett nej – om det blir ett nej? (om inte – vänta med audition)
* Klarar föräldern av att ta ett nej – om juryn anser att barnet inte är moget för nivån? (om inte – vänta med audition)
Vi kommer inte att ta in barn/ungdomar på nivåer som vi ser att de inte kommer att klara av – det leder bara till avhopp under terminen när det blir för svårt.
* Om  kompisen kommer in – men inte ditt barn, hur gör ni då?
* Om det är ett kompisgäng som söker in tillsammans, så är det bra att ha en plan om hur man gör om inte alla kommer in. Kanske är det bättre att anmäla hela gänget till en fortsättningsnivå i stället – som inte kräver auditon. Då vet man säkert att de kan fortsätta tillsammans.
Alternativt att den som har kommit in går i den högre nivån och med sina kompisar på den lägre nivån.
Då får varje barn möjlighet att utvecklas i sin takt.
Vi rekommenderar:
Vi rekommenderar starkt att man är med på den förberedande kursen som finns i anslutning till stora audition. Det är väldigt sällsynt att man kommer in till en högre nivå utan att ha tränat extra för det.
Träning är färskvara och fastän balansen och piruetterna kanske satt bra för några veckor sedan, tappar man det i kroppen (fastän huvudet vet hur det ska vara) om man inte ständigt övar på det.
Om man sedan är i en växande kropp kan det plötsligt kännas väldigt annorlunda och man har inte koll på kroppsdelarna när man plötsligt har vuxit en bit.
Om man inte har möjlighet att vara med på förberedande kurs men ändå vill komma på audition, ska man ta med sig en egen koreografi-snutt (max 1 min) som man kan dansa upp samt musik – så att man har någonting att visa upp. Vi brukar inte låta de andra sökande närvara då, för att det inte ska bli för stort och för läskigt.
Det är en bonus om man har koreograferat den själv, men i alla fall ska det inte vara en koreografi som man har jobbat med under den senaste terminen med sin danslärare.
De som har gått förberedande kurs har vi haft möjlighet att se 4 dagar – vilket ökar chansen att komma in – även om det går dåligt på själva audition, eftersom vi har haft möjlighet att se mer av dem.
Det finns inte en chans att man kan lära sig danstekniken under själva audition, det ligger MÅNGA timmars övande bakom den innan det sitter – oftast många års övande.

Kriterier för de olika nivåerna

Vi tittar på olika saker i dansen och koreografin beroende på vad man söker till.
Vi jämför med de elever som redan går i grupperna och försöker matcha dem så mycket som möjligt. Det innebär att kriterierna kan ändras lite från termin till termin och ibland är kraven högre då grupperna kanske redan är ganska fulla, och rätt som det är sänks kraven lite – då kanske en hel grupp byter upp till nästa nivå samtidigt och man får backa lite nivåmässigt för att få in ett nytt gäng.
Det är mer renodlat framöver när det gäller de olika grenarna och det ser ut ungefär så här: Jazz 1, 2 och 3 är jazz med jazzteknik i uppvärmningen där en del av tekniken kommer från Baletten. Commercial har sina rötter i olika streetstilar och här övas inte den klassiska danstekniken alls, utan all teknik handlar om Commercial och Street. Sedan sammanstrålar Jazz och Commercial i Specialengrupperna: Förberedande Specialen, Specialen 1, 2 och 3. Så vill man gå i Specialen behöver man kunskaper från båda dansgrenarna/stilarna.
Det kan skilja en hel del i nivå när det gäller de olika dansstilarna. Vilket innebär t ex att Commercial 2 inte är samma nivå som Specialen 2 eller Jazz 2. Den högsta nivån i de olika grenarna är alltid 3.
För att få en tydligare bild av hur de olika nivåerna ligger i förhållande till Specialen så är det ungefär följande; Jazz 1, Förberedande Spec, Specialen 1, Jazz 2, Specialen 2, Jazz 3, Specialen 3. De som går i Specialen 3 går ofta även i Commercial 2 & 3.